6 κατηγορίες τοξικών φίλων που πρέπει να αποφύγετε!


December 18, 2020

Συχνά στη ζωή μας έρχονται στιγμές που δοκιμάζουν τις σχέσεις μας ακόμα και με τους καλύτερους μας φίλους. Όταν όμως τα όρια ξεπερνιούνται και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν και τις καλύτερες προθέσεις, ίσως είναι η ώρα να τους βγάλουμε από τη ζωή μας. Αν αναγνωρίσετε την τοξικότητα σε κάποιον φίλο σας πρέπει να σκέφτεστε τον εαυτό σας πάνω απ' όλα και να αποστασιοποιείστε από αυτόν.


Οι τοξικές φιλίες θα δημιουργήσουν χάος στην ζωή σας και θα σας μεταδώσουν τον αρνητισμό αλλά μπορεί να σας κοστίσουν και ανθρώπους που αγαπάτε από την ζωή σας.

Υπάρχουν διάφορα είδη τοξικών ανθρώπων για πάμε να δούμε πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε της συμπεριφορές τους.

Ο Ανασφαλής - Trauma Queen Φίλος

Οι φίλοι αυτοί χρησιμοποιούν τους άλλους ως ψυχοθεραπευτές, όμως σχεδόν ποτέ δεν τους επιτρέπουν να τους βοηθήσουν. Μιλούν πάντα για τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, όμως αδυνατούν να δεχτούν συμβουλές. Δεν τους νοιάζει αν οι φίλοι τους επίσης περνούν δύσκολες στιγμές, επειδή οι ίδιοι βρίσκονται πάντα σε χειρότερη θέση και τα προβλήματά τους είναι σημαντικότερα. Ο φίλος αυτός, σας χρησιμοποιεί σαν ψυχολόγο του η σαν θεραπευτή του.

Επίσης και αυτός δεν είναι ποτέ «εκεί» για σας, γιατί αν έχετε ένα πρόβλημα, αυτός έχει δέκα, οπότε πάντα ασχολείστε με τα δικά του, που είναι πιο πολλά. Γενικά οι φίλοι αυτοί δεν διαθέτουν μεγάλη αυτοπεποίθηση, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και θυμώνουν όταν βλέπουν τους άλλους να είναι ευτυχισμένοι.

Ο Χειριστικός - Αρχηγός Φίλος
Φίλοι ή φίλες που θέλουν να κάνετε μαζί πράγματα που ενδιαφέρουν τους ίδιους, ενώ αγνοούν τα δικά σου «θέλω». Οι χειριστικοί φίλοι γενικά εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους που θέλουν να αποφύγουν την αντιπαράθεση ή τους ανθρώπους που δέχονται εύκολα να κάνουν χάρες και δεν λένε ποτέ όχι.

Σου παραπονιούνται μονίμως ότι δεν τους αφιερώνεις αρκετό χρόνο ή δεν τους καταλαβαίνει. Θέλουν την προσοχή πάντα πάνω τους και όλοι να ακολουθούν της δίκες τους αποφάσεις. Θέλουν πάντα να αποδείξουν πώς είναι καλύτεροι από εσάς και πώς πρέπει να τους ακολουθείτε αφού ουσιαστικά τους ανήκετε.

Ο Ανταγωνιστής - Ζηλιάρης Φίλος
Επιθυμούν πάντα αυτά που έχετε και γι’αυτό προσπαθούν να σας ελέγξουν με το θυμό ή με τον οίκτο. Το συγκεκριμένο άτομο θέλει να σας απομονώσει από τις υπόλοιπες σχέσεις σας, συχνά μιλώντας σας άσχημα για το σύντροφο ή άλλους φίλους σας. Ουσιαστικά όμως δεν μπορεί να δεκτή ότι μπορεί να έχετε μια καλύτερη σχέση από αυτόν η καλύτερους φίλους.

Είναι όλα ανταγωνισμός! Δεν κάνετε τίποτα σωστά, το μαλλί σας πετάει, φοράτε λάθος ρούχα, τα παπούτσια σας δεν είναι της μόδας, ο σύντροφος σας δεν βγάζει αρκετά, γενικά δεν βρίσκει τίποτα σωστό πάνω σας, και σας στραβοκοιτάει με κάθε ευκαιρία.

Θέλει πάντα αυτό που σας ανήκει και θέλει να σας μειώνει για να νιώθει αυτός ανώτερος. Θέλει συνέχεια να πηγαίνετε οπού θέλει αυτός-η, ότι μέρα και ώρα τον βολεύει, και πάντα θα βρίσκει τρόπο να σας μειώνει.


Ο Φίλος «Κολλιτσίδα»
Αυτός ο φίλος δεν ξεκολλάει από πάνω σας και θέλει να είστε συνέχεια μαζί, κάθεται ώρες σπίτι σας και γίνεται φορτικός, γιατί δεν καταλαβαίνει ποτέ πρέπει να φύγει. Τα προσωπικά του κενά, καλείστε να τα καλύψετε εσείς με την παρουσία σας, να τον διασκεδάσετε, να του σταθείτε ή και να τον ταΐσετε. Τα πάντα τα περιμένει από εσάς και ο χρόνος σας, του είναι δεδομένος.

Συνήθως είναι αδρανείς και ζηλεύει τους υπόλοιπους ανθρώπους που βρίσκονται γύρο σας γιατί επιθυμεί να έχει ο ίδιος την αποκλειστικότητα. Συνεχίζει και επιμένει ακόμη και όταν του έχετε δώσει να καταλάβει το πόσο ενοχλητική είναι η παρουσία του.


Ο Εκμεταλλευτής Φίλος
O φίλος-η αυτός, έχει ως στόχο να σας εκμεταλλευτή αυτός είναι και ο λόγος που σας έχει φίλο/η. Μπορεί να μην σας κακολογεί και να είναι σχετικά εντάξει μαζί σας όμως όταν δεν έχετε ένα προνόμιο το οποίο επιθυμεί να εκμεταλλευτή, δεν σας ψάχνει καν. Αν χρειαστείτε εσείς την δική του βοήθεια σίγουρά θα σας γυρίσει την πλάτη. Δεν θα διστάσει να εκμεταλλευτεί τα προνόμια που ίσως έχετε εσείς ή η οικογένεια σας, το αυτοκίνητο, το εξοχικό σας, το πορτοφόλι σας οτιδήποτε.

Αυτά τα άτομα συνήθως έχουν παρά πολλούς φίλους και εκμεταλλεύονται πάντα καταστάσεις. Είναι φίλος παράσιτο συνήθως, και δεν μπορείς να βασιστείτε σε αυτόν, ότι κι αν υπόσχεται!

Comments(0)

Log in to comment