Ο κυπριακός ελληνισμός τιμά την 25η Μαρτίου


March 25, 2020

Οι εξελίξεις γύρω από την εξάπλωση του κορωνοϊού και τα κυβερνητικά μέτρα εκτάκτου ανάγκης επισκίασαν και τη σημερινή επέτειο της 25ης Μαρτίου. Όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί προ ημερών και από χθες βράδυ η χώρα όλη βρίσκεται υπό περιοριστικά μέτρα διακίνησης.
 

Στη σκιά όλων αυτών, τα κόμματα με ανακοινώσεις τους τιμούν την επέτειο.

Ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας τιμά και φέτος το άφθαστο μεγαλείο και το διαχρονικό μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821. «Η μεγάλη εθνική επέτειος της ελληνικής επανάστασης αποτελεί ένα διαχρονικό κάλεσμα και προς τον κυπριακό ελληνισμό να μετουσιώσει και σήμερα σε πράξη το μεγαλείο των ηρώων του 1821. Με την απαιτούμενη εθνική ομοψυχία, λαός και πολιτική ηγεσία, θα πρέπει να συνεχίσουν αταλάντευτοι τις προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση, μέχρι την επίτευξη της οριστικής απαλλαγής της κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας και ευημερίας».

Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι τιμά την 199η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που άνοιξε τον δρόμο για τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Σημειώνει ακόμα ότι η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου βρίσκει την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως και όλο τον πλανήτη, στη δίνη της παγκόσμιας πανδημίας που δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση μαζικών συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων για την επέτειο.
 
Το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι οι ήρωες του 1821 αγωνίστηκαν με τη σκέψη στραμμένη στις μελλοντικές γενιές και εμείς πρέπει να τους μιμηθούμε. «Δυστυχώς, φέτος, οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Κύπρο, δεν μπορούν να τιμήσουν με λαμπρότητα, όπως της αξίζει, την επέτειο της Επανάστασης του 1821, λόγω της πανδημίας και των μέτρων για αποτροπή της εξάπλωσης του ιού COVID-19. Ακόμα και σε αυτές τις στιγμές, μπορούμε να διδαχθούμε από τους ηρωικούς προγόνους μας και να τους τιμήσουμε, επιδεικνύοντας συλλογική συνείδηση», σημειώνει.
 
Η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι η επανάσταση του 1821 απέδειξε πως ο πόθος για λευτεριά δεν τιθασεύεται από κανέναν κατακτητή όσο ισχυρός κι αν είναι. Η θέληση για ελευθερία είναι μεγαλύτερη και πιο ισχυρή από κάθε εχθρικό όπλο. «Δύο σχεδόν αιώνες μετά την επανάσταση του 1821 όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς που είχε ποτέ. Έναν εχθρό, όμως, που όσο επικίνδυνος κι αν είναι δεν είναι αήττητος. Η ιστορία μας απέδειξε πως μπορούμε να νικήσουμε», σημειώνει.
 
Η Αλληλεγγύη καλεί τις κρατικές και τοπικές Αρχές να μην ξεχάσουν την εθνική μας επέτειο, χωρίς να παραθεωρήσουν τα μέτρα για την πανδημία. «Εισηγούμαστε ως ελάχιστη τιμή στην Ημέρα: Σημαιοστολισμοί σε δήμους και κοινότητες. Σημαιοστολισμοί κυβερνητικών κτηρίων, και ειδικά του Προεδρικού Μεγάρου. Σκόπιμο είναι να παραμείνει ο σημαιοστολισμός ολόκληρη την εβδομάδα μέχρι και την 1η Απριλίου», προσθέτει.
 
Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι  τιμούν όπως και κάθε χρόνο τη θυσία των προγόνων μας για την Πατρίδα και την Ελευθερία. «Οι αγωνιστές του 1821 διεκδίκησαν την ελευθερία τους αψηφώντας την υπεροπλία των Τούρκων και κόντρα στις διεθνείς συγκυρίες».
 
Πηγή: https://www.philenews.com/

Comments(0)

Log in to comment