Θέατρο - ΠΤΗΣΗ 1702 08 Κόσσοβο

October 16, 2020 - 26 views
On October 29, 2020
20:00 - 00:00
Παττίχειο Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»
Λάρνακας
«Κι όταν θα ’μαστε ανεξάρτητοι πια; Θα στεγνώνουν πιο γρήγορα τα ρούχα μας στην απλώστρα; Θα μας ζεσταίνουν περισσότερο οι σόμπες το χειμώνα;»
Οι καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου του Κοσσόβου ετοιμάζονται να ανεβάσουν την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», όταν λαμβάνουν κυβερνητική εντολή να φτιάξουν εκ του μηδενός μία νέα παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα την -άγνωστη μέχρι την τελευταία στιγμή- ημέρα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της χώρας. Η εντολή αυτή προκαλεί τρικυμία εν κρανίω στο σανίδι και φέρνει αντιμέτωπους τους καλλιτέχνες με τα όριά τους: Ποια είναι η κόκκινη γραμμή μεταξύ προσωπικής ζωής, καλλιτεχνικής ιδιότητας και εθνικής ταυτότητας; Πόσες κρατικές παρεμβάσεις στην τέχνη τους μπορούν να αντέξουν; Τι εκχωρήσεις είναι διατεθειμένοι να κάνουν;
Σε μια εποχή που το γελοίο έχει για τα καλά προσχωρήσει στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και οδηγεί ανεπαίσθητα αλλά σταθερά στην παρακμή της, η νέα παράσταση του Θεάτρου Τσέπης έρχεται με αυτή την πολιτική σάτιρα, η οποία στηλιτεύει τις συνθήκες συγκρότησης του νεοσύστατου κράτους του Κοσόβου, να θέσει ερωτήματα που αφορούν θεμελιώδη ζητήματα των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών.
Ο Γιετόν Νεζίραϊ, ο «Κάφκα των Βαλκανίων», όπως χαρακτηρίστηκε από την γερμανική κριτική, γεννήθηκε στο Κόσσοβο το 1977. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου του Κοσόβου. Έχει γράψει πάνω από 20 θεατρικά έργα τα οποία έχουν ανέβει σε περισσότερες από 50 παραγωγές στη σκηνή του Κοσόβου, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Έχει τιμηθεί για το έργο του με πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία.
Κείμενο: Γιετόν Νεζίραι
Μετάφραση: Ελεάνα Ζιάκου
Σκηνοθεσία: Μάριος Θεοχάρους
Σκηνικά - Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης
Μουσική – Κίνηση: Δημήτρης Σπύρου
ΜΜΕ: Στυλιάνα Χατζηγεωργίου
Artwork: Αντρέας Ιωάννου
Β. Σκηνοθέτη: Αφροδίτη Ντζιούρου
Πρωταγωνιστούν: Βάρσια Αδάμου, Γιάννης Ιωάννου, Ανδρέας Νικολαΐδης, Μιράντα Νυχίδου, Αθηνά Σάββα & Κωνσταντίνος Τσιόλης
Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Σπύρου
Image may contain: 6 people, text that says 'ΠΤΗΣΗ Avant Première θηένοι 2020 1702 08 ΚΟΣΣΟΒΟ ΓΙΕΤΟΝ NEZIPAI Πρεμιέρα Λευκωσία κτωβρίου Σάββατο Σάββατο Κυριακή Θέατρο Σκαλα, Λάρνακα Πέμπτη Οκτωβρίου (Δύο 1Οκτωβρίου Νοεμβρίου 18:00 20:30 Δημοτικό Νοεμβρίου Οι παραστάσεις ξεκινούν Προπώληση Μαρκίδει Τρίτη Θέατρο Πάφου Νοέμβριου 20:30 Είσοδος ληροφορίε στο 96297278 Κείμενο: Γιετόν Νεζιράι Μουσική Κίνηση Μετάφραση: θέλμα Δημήτρης Σπύρου Σκηνοθεσία: ωτισμοί: Βασίλης Αντρέας Ιωάννου Παίζουν: Βάρσια Μιράντα Νυχίδοι Με την στήριξη των Δήμω Γιάννης Ιωάννου, Ανδρέας Νικολαίδης Σάββα &Κωνσταντίνος Τσιόλης Λάρνακας, Πάφου, Αγίας Νάπα ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ θέατρο τσέπης Υπεραγορά ΚΑΡΟΥΣΙΟΣ καοτδ mas ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ "ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ'

Comments(0)

Log in to comment