Άγνωστο πότε θα φύγουν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών από την Λάρνακα


June 16, 2020

Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι η καθυστέρηση στην μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα στο Βασιλικό.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, τα προβλήματα που παρατηρούνται φαίνεται να σχετίζονται, πέραν της καθυστέρησης στις διαδικασίες λόγω της περιόδου των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, στην έκδοση των σχετικών αδειών. 

Καταγράφεται επίσης η διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα στην Αρχή Λιμένων και στις εταιρίες υγραερίου αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η εκφόρτωση από τα πλοία, καθώς τα ζητήματα ασφαλείας που εγείρονται είναι σοβαρά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόμματα εξέφρασαν τις επικρίσεις και τον προβληματισμό τους έναντι του γεγονότος ότι η Αρχή Λιμένων ήταν απούσα από την συνεδρίαση, ενώ ειδική σύσκεψη ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας έχει επανηλειμμένως μιλήσει για το πρόβλημα των εν λόγω καθυστερήσεων, λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση του θέματος εξυπηρέτησης των πλοίων μεταφοράς υγρών καυσίμων μεταξύ της Αρχής  Λιμένων Κύπρου και των εταιρειών. 

“Ως εκ τούτου θα πρέπει να εξευρεθούν κατάλληλες λύσεις οι οποίες να είναι αποδεκτές από όλες τις πλευρές. Το εν λόγω θέμα, λόγω των έντονων απόψεων των εταιρειών και του ψηλού κόστους που έχει η κάθε ξεχωριστή λύση, απαιτεί ιδιαίτερη αποφασιστικότητα εκ μέρους του Κράτους για τη εφαρμογή τέτοιας λύσης η οποία θα γίνει αποδεκτή από όλους τους επηρεαζόμενους”, είχε δηλώσει ο κος Βύρας.

Παράλληλα, στις 19 Μαΐου είχε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, στην οποία κατέγραφε τα παρακάτω σημεία:

1. Θα πρέπει να τεθούν από τις εταιρείες που διαθέτουν ακόμη ποσότητες υγρών καυσίμων σε εγκαταστάσεις τους στη Λάρνακα τελικές ημερομηνίες για την πλήρη λειτουργία των νέων τους εγκαταστάσεων στο Βασιλικό, ή για την πλήρη εξυπηρέτηση τους από άλλους.

2. Δεδομένου ότι έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομής της Κοινοπραξίας VLPG για τις νέες εγκαταστάσεις στο Βασιλικό, να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Κοινοπραξία με την τελική ημερομηνία υλοποίησης του έργου.

3. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η έκδοση της άδειας οικοδομής των εγκαταστάσεων υγραερίου για την εταιρεία ΕΛΠΕ, η οποία αναμένουμε ότι θα υποβάλει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

4. Αναμένουμε ότι θα προωθηθούν το συντομότερο οι εκκρεμότητες για την έκδοση της άδειας οικοδομής για το δίκτυο των αγωγών της εταιρείας ΕΛΠΕ, η οποία παραμένει στάσιμη.

5. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση του θέματος εξυπηρέτησης των πλοίων μεταφοράς υγρών καυσίμων μεταξύ της Αρχής  Λιμένων Κύπρου και των εταιρειών. Ως εκ τούτου θα πρέπει να εξευρεθούν κατάλληλες λύσεις οι οποίες να είναι αποδεκτές από όλες τις πλευρές. Το εν λόγω θέμα, λόγω των έντονων απόψεων των εταιρειών και του ψηλού κόστους που έχει η κάθε ξεχωριστή λύση, απαιτεί ιδιαίτερη αποφασιστικότητα εκ μέρους του Κράτους για τη εφαρμογή τέτοιας λύσης η οποία θα γίνει αποδεκτή από όλους τους επηρεαζόμενους.

6. Αναμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το που βρίσκεται το θέμα της μετακίνησης ασφάλτου με την αδειοδότηση και το χρονοδιάγραμμα κατασκευής νέων εγκαταστάσεων στο Βασιλικό από ιδιωτική εταιρεία.

7. Η δημοσίευση του Σχεδίου Περιοχής ακόμη εκκρεμεί και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση για τις διαδικασίες που υπολείπονται και τον τελικό χρόνο δημοσίευσης του.

Παρακαλούμε όπως έχουμε το συντομότερο απαντήσεις και τις θέσεις του Κράτους για τα πιο πάνω θέματα. Ο Δήμος αναμένει ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρία της

Πηγή:https://economytoday.sigmalive.com/

Comments(0)

Log in to comment