Αλλάζουν τα σχέδια της ανάπτυξης στις Φοινικούδες


January 13, 2020

Νέα τροπή πήρε η υπόθεση της μεγάλης τουριστικής – οικιστικής ανάπτυξης στις Φοινικούδες, αφού από την εξίσωση βγαίνει πλέον η λέξη “οικιστική”. Όπως πληροφορούμαστε, αλλάζουν ριζικά τα σχέδια του πρότζεκτ αφού εγκαταλείπεται η πρόνοια για πύργο με διαμερίσματα.

 

 

Αντ’ αυτού, η εταιρεία Lanomex Ltd η οποία σχεδιάζει το έργο, αναθεώρησε τα κατασκευαστικά σχέδια και πλέον αντί πύργου με διαμερίσματα, θα ανεγερθεί δεύτερο ξενοδοχείο. Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε την αλλαγή των σχεδίων σημειώνοντας ότι ο πύργος παραμένει στα σχέδια, ενδεχομένως ελαφρώς χαμηλότερου ύψους, ωστόσο αντί οικιστικών μονάδων θα στεγάσει ξενοδοχείο. Μάλιστα, όπως μας αναφέρθηκε, θα γίνει συμφωνία με πολύ γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων για δικαίωμα franchise. “Θεωρούμε ότι είναι καλύτερη πρόταση από την οποία θα προκύψει ένας ζωντανός οργανισμός στο παραλιακό μέτωπο αντί των διαμερισμάτων τα οποία ενδεχομένως να έμεναν και άδεια”, ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Τα αναθεωρημένα σχέδια έχουν ετοιμαστεί, αλλά δεν έχουν υποβληθεί ακόμα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής. Πέραν της αλλαγής χρήσης του πύργου προβλέπουν επίσης κατάργηση του υπόγειου χώρου στάθμευσης και κατασκευή υπέργειου χώρου, κάτι που εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο λόγω του ότι δεν θα χρειαστεί περιβαλλοντική μελέτη, κυρίως ως προς τη διαχείριση του νερού που επρόκειτο να αντληθεί κατά τις εκσκαφές. Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων που αντλούνται κατά τις εκσκαφές σε κτίρια τέτοιας κλίμακας είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι υποβάλλουν τέτοιες αιτήσεις, αλλά και οι Αρχές που εξετάζουν τις αιτήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα ξεπερνιέται και εκτιμάται ότι θα επισπευσθεί η εξέταση των σχετικών αιτήσεων.

Ο Δήμος Λάρνακας αντιμετωπίζει θετικά την τροποποίηση των σχεδίων κρίνοντας ότι καθίσταται ευκολότερη η αδειοδότηση και ξεπερνιούνται και σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα τα οποία καθιστούσαν χρονοβόρα την παραχώρηση άδειας στα αρχικά σχέδια τα οποία προέβλεπαν υπόγειο χώρο στάθμευσης με τεράστια εκσκαφή. Αναμένεται όμως να υποβληθούν τα τροποποιημένα αρχιτεκτονικά σχέδια για να φανεί εάν θα προχωρήσει όντως το έργο, το οποίο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο των διαδικασιών εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειών, σχεδόν έξι χρόνια μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης υλοποίησής του στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, στο χώρο του καφεστιατορίου Hobos και στα όμορα τεμάχια μέχρι τη λεωφόρο Ζήνωνος, συμπεριλαμβανομένου του δημοτικού τεμαχίου όπου βρισκόταν στο παρελθόν το Δημοτικό Μέγαρο, το οποίο ως γνωστόν έχει αγοραστεί από τον Δήμο Λάρνακας έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε από τον Ρώσο επιχειρηματία Νικολάι Ποταπένκο, αλλά στην πορεία προστέθηκαν Κινέζοι επιχειρηματίες σε μια επένδυση, η οποία υπολογίστηκε αρχικά περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Τα αρχικά σχέδια

Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν μεικτή ανάπτυξη με δύο ψηλά κτίρια, τα οποία θα στέγαζαν ξενοδοχείο πέντε αστέρων και συγκρότημα με οικιστικές μονάδες, γραφεία και άλλες αναπτύξεις.

Τα σχέδια είχαν δύο βασικούς πυλώνες από τους οποίους έχει τροποποιηθεί ο ένας. Ο ένας είναι πεντάστερο ξενοδοχείο στο δημοτικό τεμάχιο στο οποίο λειτουργεί σήμερα το λούνα παρκ. Το τεμάχιο, το οποίο αγοράστηκε από τον Δήμο Λάρνακας έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ, είναι εμβαδού 938 τ.μ. και ενοποιείται με τα όμορα τεμάχια που έχει ήδη αποκτήσει η εταιρεία Lanomex, εμβαδού 4.567 τ.μ. τα οποία περιλαμβάνουν το καφεστιατόριο Hobos, το χώρο στάθμευσης στο πίσω μέρος και τα καταστήματα μέχρι την οδό Ζήνωνος.

Το αρχικό ξενοδοχείο θα παραμείνει δυναμικότητας 100 δωματίων, με δύο εστιατόρια, μια εσωτερική και μια εξωτερική πισίνα και χώρο για σπα μεταξύ άλλων.

Δίπλα, στα τεμάχια όπου λειτουργούν σήμερα το καφεστιατόριο Hobos και το ομώνυμο εστιατόριο στον όροφο, θα ανεγερθεί πύργος ύψους 100 περίπου μέτρων με βάση τα αναθεωρημένα σχέδια. Στο πολυώροφο κτίριο επρόκειτο να κατασκευαστούν 148 πολυτελή διαμερίσματα ανάμεσα στα οποία τρία ρετιρέ, γραφειακές μονάδες, καθώς και δύο πισίνες και δύο γυμναστήρια. Προβλέπονταν επίσης αναπτύξεις εστίασης και αναψυχής, καθώς και υπόγειος χώρος στάθμευσης χωρητικότητας πέραν των 400 αυτοκινήτων. Όλα αυτά αλλάζουν αφού η αίτηση αφορά πλέον ξενοδοχείο χωρίς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης.

Η ανάπτυξη αναμένεται να χρειαστεί περίπου 2,5 χρόνια από την έναρξη εργασιών για να ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι μέρος της συμφωνίας αγοράς του δημοτικού τεμαχίου ήταν η γραπτή δέσμευση του αγοραστή να διαθέσει επιπλέον ποσό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ για έργα ανάπλασης των δημοσίων χώρων που περιβάλλουν την υπό ανάπτυξη περιουσία. Μεταξύ αυτών είναι και η εξέδρα εκδηλώσεων του Δήμου Λάρνακας, η οποία είχε προταθεί να αναβαθμιστεί μαζί με την πλατεία μέσα από ένα μοντέρνο σχεδιασμό.

Η αγορά του δημοτικού ακινήτου, όπου βρισκόταν στο παρελθόν το παλαιό δημοτικό μέγαρο, συμφωνήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015, ένα χρόνο μετά την αγορά της ιδιωτικής γης. Ωστόσο, στη συνέχεια προέκυψαν προβλήματα στην υλοποίηση της συμφωνίας τα οποία ανάγκασαν τον Δήμο Λάρνακας να την τερματίσει. Ακολούθως οι δύο πλευρές επανήλθαν στο τραπέζι του διαλόγου και κατέληξαν σε νέα τροποποιημένη συμφωνία με βάση την οποία το έργο θα υλοποιηθεί, κάτι που μένει ακόμα να αποδειχθεί μέχρι την υποβολή των νέων σχεδίων στο δημαρχείο.

Άρχισε η έκδοση αδειών με την αναδημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου

Ο πύργος των Φοινικούδων είναι μόλις ένας από τους 25 που σχεδιάζονται στη Λάρνακα, όπως ανέφερε το περασμένο καλοκαίρι στη “Χ” ο δημοτικός μηχανικός Ανδρέας Καρακατσάνης. Οι αιτήσεις αυτές εξετάζονται και πλέον μπορούν να εκδοθούν και άδειες μετά την πρόσφατη αναδημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας, το οποίο είχε ακυρωθεί το περασμένο καλοκαίρι. Έκτοτε, πάγωσε η έκδοση αδειών από τον Δήμο Λάρνακας. Το Τοπικό Σχέδιο του 2013, το οποίο ίσχυε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, ακυρώθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο για διαδικαστικούς λόγους, αλλά η ακύρωση προκάλεσε πολλά ουσιαστικά προβλήματα στην προώθηση οικοδομικών αναπτύξεων στην πόλη.

Με την αναδημοσίευσή του θα αρχίσει η έκδοση αδειών για ψηλά κτίρια, μια νέα πραγματικότητα για τη Λάρνακα. Προκειμένου να γίνει αυτό εφικτό, ο Δήμος Λάρνακας εφαρμόζει και το νέο συμφωνημένο πλαίσιο αδειοδότησης ψηλών κτιρίων με το οποίο καθησυχάζονται οι ανησυχίες που είχε εγείρει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για τις αντοχές του εδάφους της Λάρνακας απέναντι σε κτίρια τέτοιας κλίμακας. Το πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε σε επίπεδο Ad Hoc Επιτροπής από τις 9 Ιανουαρίου 2019 και υποβλήθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών ώστε να θεσμοθετηθεί. Το πλαίσιο προβλέπει μεταξύ άλλων υποχρεωτική εκπόνηση λεπτομερούς εδαφολογικής/γεωλογικής και γεωτεχνικής έρευνας από έμπειρο και εξειδικευμένο ερευνητικό οίκο, συγκεκριμένη μελέτη θεμελίωσης ή/και ενίσχυσης του υπεδάφους ή και ταπείνωσης του υδροφόρου ορίζοντα και απομάκρυνσης των νερών ή και λήψη άλλων συναφών μέτρων από έμπειρο και εξειδικευμένο ανεξάρτητο οίκο μελετών της Κύπρου ή του εξωτερικού και διπλή επίβλεψη της θεμελίωσης από τον μελετητή και από εξωτερικό οίκο ή τους μηχανικούς του δήμου.

Πηγή :https://dialogos.com.cy/

Comments(0)

Log in to comment