Απογειώνονται οι τιμές διαμερισμάτων – Τι ισχύει για την Λάρνακα


January 10, 2020

Συνεχίζεται η αύξηση των τιμών των ακινήτων με σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά τύπο κατοικιών και ανά επαρχία, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Παρά τις συγκρατημένες αυξήσεις που σημειώνει ο γενικός δείκτης τιμών κατοικιών, οι διαφοροποιήσεις στις αυξήσεις ανά τύπο κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) και ανά επαρχία φαίνεται να εντατικοποιούνται.

 

Συγκεκριμένα, καταγράφηκε τριμηνιαία αύξηση στις τιμές κατοικιών κατά 1,8% στην Αμμόχωστο, 0,8% στη Λεμεσό, 0,6% στη Λάρνακα και την Πάφο και 0,3% στη Λευκωσία. Όσον αφορά στις ετήσιες μεταβολές στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε επίσης αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στη Λεμεσό καταγράφηκε ετήσια αύξηση της τάξης του 5,4%, στη Λάρνακα 3%, στην Πάφο 2,3%, στην Αμμόχωστο 2,1% και στη Λευκωσία 1,7%. Όσον αφορά στις τιμές οικιών, καταγράφηκαν τριμηνιαίες αυξήσεις στην Αμμόχωστο (1,6%), στην Πάφο (0,9%), στη Λεμεσό (0,3%) και σε Λάρνακα και Λευκωσία (0,1%). Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Στη Λεμεσό οι τιμές οικιών αυξήθηκαν κατά 4,5%, στην Πάφο κατά 1,8%, στη Λευκωσία κατά 1,7%, στην Αμμόχωστο κατά 1,3% και στη Λάρνακα 1,2%.

Οι τιμές διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση 2,0% στη Λάρνακα, στην Αμμόχωστο 1,9%, στη Λεμεσό 1,8% και στη Λευκωσία 0,6% και στην Πάφο 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξηση σε όλες τις επαρχίες, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στις επαρχίες Λάρνακας (9,4%) και Λεμεσού (7,2%). Οι τιμές διαμερισμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 5,3% στην Αμμόχωστο, 2,2% στην Πάφο και 1,9% στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές των διαμερισμάτων σε όλες τις επαρχίες, με εξαίρεση την επαρχία Λευκωσίας που σημειώνει μια πιο συγκρατημένη ετήσια αύξηση, οφείλονται στην εξωτερική ζήτηση και, σε μεγάλο βαθμό, στη δραστηριότητα που σχετίζεται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, αλλά και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών μόνιμης διαμονής (permanent residence). Η τάση που παρατηρείται στην επαρχία Λεμεσού κατά τα τελευταία τρίμηνα, όπου οι ετήσιες αυξήσεις στα διαμερίσματα είναι αισθητά μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες περιοχές στην Κύπρο, φαίνεται ότι άρχισε να καταγράφεται και στην επαρχία Λάρνακας. Συγκεκριμένα το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο τπυ 2019 στην επαρχία Λάρνακας καταγράφηκαν αυξήσεις μεγαλύτερες από εκείνες της επαρχίας Λεμεσού.

Πηγή:http://www.philenews.com/

 

Comments(0)

Log in to comment