Ελπίδες για κάθοδο Βρετανών τουριστών - Τα νέα δεδομένα


August 07, 2020

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των ξενοδοχειακών μονάδων για την κάθοδο Βρετανών τουριστών μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης μεγάλου ταξιδιωτικού πράκτορα να φέρει τουρίστες στη χώρα μετά τις 17 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» πρόκειται για την Jet2, η οποία έχει έρθει σε επαφή με τις κυπριακές Αρχές αλλά και τους ξενοδόχους προκειμένου να εκφράσει το ενδιαφέρον της για έναρξη του πτητικού της προγράμματος προς την Κύπρο. Ωστόσο, παραμένει η υποχρεωτική προσκόμιση του τεστ κορωνοιού από τους επιβάτες, το οποίο θα πρέπει να γίνει 72 ώρες πριν το ταξίδι. 

Υπενθυμίζεται ότι το τεστ κορωνοϊού είχε υπάρξει αγκάθι για τους tour operators που είχαν διαμηνύσει στους Κυπρίους ξενοδόχους ότι δεν θα φέρνουν τουρίστες στη χώρα, αλλά θα τους διοχετεύουν σε άλλες αγορές. Μάλιστα, είχε προηγηθεί σχετική ανακοίνωση για την αναστολή των πτήσεων προς την Κύπρο στις 29 Ιουλίου εξαιτίας της υποχρεωτικής προσκόμισης τεστ κορωνοϊού. Όπως σημείωνε η Jet2 στην ανακοίνωσή της, εξαιτίας των «απαγορευτικών περιορισμών εισόδου αναβάλλει όλες τις πτήσεις της προς την Κύπρο μέχρι και τις 16 Αυγούστου». Η εταιρεία ενημέρωσε τους επιβάτες και μέσω κοινωνικών δικτύων, καλώντας μάλιστα τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναθεωρήσουν τα κριτήρια εισόδου.

Ωστόσο, η Jet2 μετά την αναστολή του προγράμματός της στην Ισπανία πλέον στρέφεται προς άλλους προορισμούς. Ήδη ανακοίνωσε περισσότερες πτήσεις για Ελλάδα και Τουρκία. Συγκεκριμένα, τα προγράμματα των Jet2.com και Jet2holidays για Ελλάδα και Τουρκία παρουσιάζουν αύξηση κατά 30.000 θέσεις με την προσθήκη επιπλέον πτήσεων και μεγαλύτερων αεροσκαφών. 

Παράλληλα, οι Κύπριοι ξενοδόχοι εκφράζουν προσδοκίες ότι θα αλλάξει γνώμη και η TUI. Εκτιμούν ότι θα ασκηθεί πίεση και στον γερμανικό ταξιδιωτικό κολοσσό να εντάξει την Κύπρο στα πτητικά τους προγράμματα, έστω και με την υποχρεωτική προσκόμιση του τεστ κορωνοϊού. Πάντως, ήδη η ΤUI Ην. Βασιλείου κι Ιρλανδίας, μετά την αναστολή των προγραμμάτων στην Ισπανία και τα Κανάρια (ως τις 17 και 10 Αυγούστου αντίστοιχα), τώρα ακυρώνει τις διακοπές στην Πορτογαλία μέχρι τις 16 Αυγούστου.

Ανακούφιση στα ξενοδοχεία

Οι ξενοδόχοι τονίζουν ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την κυπριακή ξενοδοχοβιομηχανία η ανακοίνωση της JET2 για επανέναρξη πτήσεων προς την Κύπρο. Ελπίζουν ότι θα δουν την πληρότητά τους να ανεβαίνει και ότι το τουριστικό ρεύμα το φθινόπωρο θα είναι αυξημένο, ούτως ώστε να μπορέσουν να αφήσουν ανοιχτά τα καταλύματά τους και να εργοδοτήσουν περισσότερο προσωπικό.

Βρετανοί στην Κύπρο

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος ανακοίνωσε ότι ήρθαν σε επαφή με μεγάλο ταξιδιωτικό πράκτορα, προκειμένου να φέρει Βρετανούς τουρίστες στη χώρα μετά τις 17 Αυγούστου, χωρίς να δώσει όμως περισσότερες λεπτομέρειες. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας και καμπάνιας του Υφυπουργείου Τουρισμού. Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι όσοι έρχονται από τη Βρετανία δεν καταλήγουν στα ξενοδοχεία καθώς κάποιοι είτε έχουν δικές τους κατοικίες, είτε συγγενείς, είτε επιλέγουν ιδιωτικές επαύλεις. 

Στο κόκκινο οι πτήσεις από Ελλάδα

Τέθηκε από χθες σε ισχύ η αλλαγή κατηγορίας για την Ελλάδα, από την κατηγορία Α στην κατηγορία Β. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν προγραμματισμένες συνολικά 17 πτήσεις από Ελλάδα.

Όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, μετά από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες από ταξιδιώτες που επέστρεψαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μετά από αξιολόγηση, η Ελλάδα κατατάσσεται στην Κατηγορία Β, με ισχύ από τις 6 Αυγούστου 2020. Παράλληλα, αυξάνονται και οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους, καθώς και οι νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία, έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους τους ταξιδιώτες. Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό, όπως ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες της κατηγορίας Β.

Τονίζεται, επιπλέον, ότι απαιτείται από όλους τους επιβάτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass (https://cyprusflightpass.gov.cy/) εντός 24 ωρών πριν την αναχώρηση της πτήσης τους.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας ήταν προγραμματισμένες 17 πτήσεις από Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από Μύκονο και Ηράκλειο, που έφτασαν πριν το μεσημέρι, καθώς και από Αθήνα, Σκίαθο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη. Όλες οι πτήσεις εκτελέστηκαν κανονικά, αλλά υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις επιβατών.

Την ακύρωση πτήσεων προς την Ελλάδα είχε ανακοινώσει η Cyprus Airways μετά και την εξέλιξη της υποβάθμισης της Ελλάδας στην κατηγορία Β από 6 Αυγούστου. Σε ανάρτηση στο Facebook, η εταιρεία ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων προς Θεσσαλονίκη και Σκιάθο από τις 18 Αυγούστου αλλά και τη μείωση των πτήσεων προς Αθήνα και Ηράκλειο.

Comments(0)

Log in to comment