Εντός της ημέρας ανακοινώνονται τα έκτακτα μέτρα για την Λάρνακα


September 23, 2020
Εντός της ημέρας, μέσω διατάγματος, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει μέτρα που θα αφορούν στην επαρχία της Λάρνακας, τα οποία ως στόχο θα έχουν την αναχαίτηση της έξαρσης του κορωνοϊού, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην πόλη.
 
Έτοιμο το διάταγμα για τα έκτακτα μέτρα στη Λάρνακα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων – Εν αναμονή ανακοινώσεων

  
Το πρώτο μέτρο αναμένεται να επαναφέρει τον περιορισμό του μέγιστου αριθμού των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις, κάτι που θα επηρεάσει τις συγκεντρώσεις σε σπίτια. Το δεύτερο αναμένεται να περιορίζει το μέγιστο αριθμό ατόμων σε χώρους εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων. Αναμένεται ακόμα να μπουν περιορισμοί σε γάμους και βαπτίσεις, με τους καλεσμένους να μην ξεπερνούν καθήμενοι τα 350 άτομα. Θα επανέλθει εξάλλου το μέτρο των 75 ατόμων στους εσωτερικούς χώρους εκκλησιών, κατά τη Θεία Λειτουργία. 
 

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε χώρους εστίασης, αφού διαπιστώθηκε ότι μεγάλο μερίδιο στην εξάπλωση του ιού, διαδραμάτισε η παραβίαση των πρωτοκόλλων σε εργασιακούς χώρους. 
 
Η απόφαση λήφθηκε, έπειτα και από τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην πόλη στην οποία υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις γνωστές αλυσίδες που απαριθμούν συνολικά 52 κρούσματα, χωρίς να υπολογίζονται τα διάσπαρτα που εντοπίστηκαν εντός του μήνα.

Η πιο μεγάλη αλυσίδα της Κύπρου, αυτή τη στιγμή είναι αυτή στη Νέα Σαλαμίνα και απαριθμεί 20 κρούσματα, τα εννέα εκ των οποίων ανακοινώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

18 είναι τα κρούσματα οικογενειακού cluster, που επεκτάθηκε ραγδαία και βγήκε και εκτός ορίων της πόλης. Πρόκειται για την αλυσίδα, που επεκτάθηκε στη Μητρόπολη Κιτίου ενώ θετικός διαγνώστηκε και καθηγητής που διδάσκει σε δύο σχολεία.


Η τρίτη πολυάριθμη αλυσίδα, που απαριθμεί 10 άτομα, σχετίζεται με ξενοδοχείο της πόλης. Αποκαλύφθηκε όταν μέλη οικογένειας, που εργάζονται σε αυτό, διαγνώστηκαν ως θετικοί στον κορωνοϊό στις 14 και 16 του Σεπτεμβρίου.


Το τέταρτο cluster είναι αυτό των Φοινικούδων και συνδέεται με γνωστή αλυσίδα εστιατορίων. Ήδη τέσσερις εργαζόμενοι του εστιατορίου διαγνώστηκαν ως θετικοί.


Παρά το γεγονός ότι η έξαρση παρατηρείται στη Λάρνακα, υπάρχουν φόβοι για ολόκληρη την Κύπρο λόγω του μεγέθους της εγχώριας μετάδοσης. Η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, αποδεικνύεται και από τους αριθμούς. Από τα 131 κρούσματα από την αρχή του μήνα, περίπου τα 95 αφορούν σε εγχώριες λοιμώξεις.

Comments(0)

Log in to comment