Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Τα οφέλη για καταναλωτές και επιχειρήσεις


July 28, 2021

Οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας με τον κόσμο να οδεύει τα τελευταία χρόνια προς μία νέα εποχή «χωρίς μετρητά».

Παίρνοντας την περίπτωση της Σουηδίας, τα μετρητά χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο με την πλειοψηφία των Σουηδών να χρησιμοποιούν κάρτες. Σήμερα μάλιστα, μόνο το 6% των πληρωμών γίνεται με μετρητά, σύμφωνα με τη Σουηδική Κεντρική Τράπεζα, ενώ από τις 24 Μαρτίου 2023, τα μετρητά δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στη Σουηδία.

Καθοριστικό ρόλο για τη μετάβαση στις διαδικτυακές συναλλαγές έπαιξε αδιαμφισβήτητα και η πανδημία του covid-19, που «ανάγκασε» τους καταναλωτές να υιοθετήσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, εναλλακτικούς τρόπους πραγματοποίησης των συναλλαγών τους, για να γίνονται αυτές ανέπαφα και με ασφάλεια.

Πέραν όμως της αναγκαιότητας που επέβαλε η πανδημία, με το Διάταγμα που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Οικονομικών, από τις 18 Σεπτεμβρίου 2021, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα υπηρεσιών και το λιανικό εμπόριο, υποχρεώνονται δια νόμου να αποδέχονται πληρωμή με κάρτα. Έτσι, πάνω από 80 τομείς επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, εστίασης, αναψυχής, φιλοξενίας και υπηρεσιών παντός είδους, καλούνται να συμβαδίσουν με τα νέα δεδομένα.

Οι συναλλαγές χωρίς μετρητά παρουσιάζονται κυρίως ως θέμα φορολογικού ενδιαφέροντος μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, της πιο δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών, καθώς επίσης και διαφύλαξης των δημόσιων εσόδων.

Ωστόσο, μία εξίσου σημαντική διάσταση των ηλεκτρονικών πληρωμών αφορά τα καθημερινά οφέλη για τους καταναλωτές με την μείωση του κόστους διακράτησης μετρητών, την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών, όπως επίσης και τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης τους, περιορίζοντας τις επισκέψεις στα τραπεζικά καταστήματα. Επίσης, οι πληρωμές μέσω κάρτας ενισχύουν την ασφάλεια των πελατών, καθώς σε περίπτωση κλοπής υπάρχει εύκολη ακύρωση κάρτας κάτι που δεν διασφαλίζεται σε κλοπή μετρητών.

Η χρήση των ψηφιακών πληρωμών μπορεί να αξιοποιηθεί από τις επιχειρήσεις και ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο βελτίωσης της εμπειρίας των πελατών, αφού οι ίδιοι οι καταναλωτές επιζητούν τόσο την ευκολία τους όσο και την ασφάλεια των συναλλαγών τους. Άλλωστε, η πιο δυναμική ομάδα της κατανάλωσης που δεν είναι άλλη από την νεολαία, είναι τόσο εξοικειωμένη με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που αγκαλιάζει από την πρώτη στιγμή τη μετάβαση αυτή.

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές αποτελούν μια ασφαλή διαδικασία και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες καθώς με την αυτόματη κατάληξη των χρημάτων στο λογαριασμό τους, επωφελούνται οι ίδιοι, γλυτώνοντας χρόνο και κόπο. Εξίσου σημαντική είναι και η εξάλειψη διάφορων κινδύνων όπως είναι η κλοπή μετρητών και η διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων.

Στην ψηφιακή αυτή μετάβαση, η δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα πληρωμών JCCsmart, βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις που καλούνται να συμμορφωθούν με την υποχρεωτική αποδοχή κάρτας, δίνοντας αξιόπιστες και εξιδεικευμένες λύσεις για τις ανάγκες κάθε επιχείρησης ξεχωριστά. Επιπρόσθετα, παρέχει και τεχνική υποστήριξη στις επιχειρήσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Στις επιχειρήσεις χωρίς διαδικτυακή παρουσία προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας εταιρικού προφίλ στο JCCsmart, το οποίο υποστηρίζει μεταξύ άλλων την αποστολή αιτήματος πληρωμής (Pay-by-link) μέσω email ή sms στους πελάτες για εξ αποστάσεως πληρωμές, μέσα από το γνώριμο περι­βάλλον του JCCsmart. Τα αιτήματα πληρωμής μπορούν επίσης να αποστέλλονται με εξατομικευμένο τρόπο σε μαζικό πελατολόγιο, εξυπηρετώντας έτσι άμεσα και γρήγορα τις ανάγκες της επιχείρησής, ευκολύνοντας ταυτόχρονα τους πελάτες οι οποίοι μπορούν να διευθετούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις από την άνεση του χώρου τους.

Για τις επιχειρήσεις που διατηρούν ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου, η JCC προσφέρει ένα πλήρες φάσμα λύσεων αποδοχής διαδικτυακών πληρωμών, μέσω της υπηρεσίας  JCCgateway, με δυνατότητες ενεργοποίησης όλων των διαδεδομένων λύσεων και μεθόδων πληρωμών μέσα από οποιαδήποτε εφαρμογή ή διαδικτυακό χώρο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η JCC πιστώνει τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων την επόμενη εργάσιμη μέρα, ενώ για νέες εγγραφές από επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να εγκαταστήσουν άμεσα κάποιο σταθερό ή ασύρματο τερματικό αποδοχής καρτών θα προσφέρεται δωρεάν ενοίκιο τερματικού για 6 μήνες.

Η εποχή της πανδημίας λοιπόν, ανέδειξε την προσαρμοστικότητά μας στις αλλαγές. Η ψηφιακή επανάσταση δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες και τις καταναλωτικές συνήθειες που «επέβαλαν» τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Μπορεί η αλλαγή να είναι καθοριστικής σημασίας, αλλά τα οφέλη για επιχειρήσεις και καταναλωτές είναι εξίσου σημαντικά.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Comments(0)

Log in to comment