Είπαν «ναι» για το ψηφοδέλτιο σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ


January 21, 2021

Τρέχουν στο φουλ οι διαδικασίες για συμπλήρωση του ψηφοδελτίου στα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία πέραν της μάχης των εντυπώσεων θα δώσουν και τη μάχη της πρωτιάς. Σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία θεωρείται ως προγεφύρωμα για τις Προεδρικές εκλογές του 2023. Μέσα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου αναμένεται ότι τόσο στην Πινδάρου, όσο και στην Εζεκία Παπαϊωάννου θα είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν τα ψηφοδέλτια τους ολοκληρωμένα για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. 

ΔΗΣΥ

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό οι υποψηφιότητες ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του κόμματος θα υποβληθούν τελικά- λόγω κορωνοϊού- ηλεκτρονικά την 1η Φεβρουαρίου, μαζί με τη δήλωση διαφάνειας που καλούνται να υποβάλουν και ακολούθως θα δημοσιοποιηθούν. Ανάλογα με τον αριθμό των ενδιαφερομένων και τις θέσεις υποψηφίων θα καθοριστεί και το εάν και κατά πόσο θα χρειαστεί να γίνουν σε κάποιες επαρχίες εσωκομματικές εκλογές. Στη μόνη επαρχία που είναι ορατό αυτό το ενδεχόμενο είναι η Λεμεσός, με βάση τα δεδομένα. Απ΄εκεί και πέρα, στην τελευταία συνεδρία του, το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος όπως συμπεριλάβει έξι αριστίνδην ή συνεργαζόμενους υποψήφιους στην επαρχία Λευκωσίας, τέσσερις  στην επαρχία Αμμοχώστου και ένα στην επαρχία Κερύνειας.

Το ψηφοδέλτιο του κόμματος έχει σχεδόν κλείσει σε όλες τις επαρχίες. Τα τελευταία ονόματα που φιγουράρουν ως πιθανοί υποψήφιοι στον Συναγερμό είναι αυτό του Κωνσταντίνου (Ντίνου) Οδυσσέως Γενικού Διευθυντή του Αντ1 Κύπρου για την επαρχία Αμμοχώστου καθώς και της Μαρίας Κόκκινου – Μπέγκε η οποία, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα θα εκπροσωπεί τον ΔΗΣΥ στις τακτικές συναντήσεις του πολιτικού γραφείου καθώς και άλλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες ως εκπρόσωπος στο ΕΛΚ. Το όνομα της ακούγεται για την επαρχία Λευκωσίας.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ονόματα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν ως εξής:

>> Επαρχία Λευκωσίας: Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρης Γεωργιάδης, Νίκος Τορναρίτης, Δημήτρης Δημητρίου, Σάβια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου Μιχάλης Σοφοκλέους, Μάριος Πελεκάνος, Χρήστος Πάλλης, Δήμος Γεωργιάδης, Ανδρέας Ιωσήφ, Φίλιος Φυλακτού, Σούλης Μαλέκκος, Μαρία Κόκκινου- Μπέκε και η Μίνα Σαμψών. Ως αριστίνδην υποψήφιοι θα διεκδικήσουν ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης και ο γιατρός Γιώργος Άστρας. Οι Στέλιος Κυθρεώτης και Ανδρέας Πενταράς θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο κατά πάσα πιθανότητα ως συνεργαζόμενοι ή αριστίνδην. Μένει επίσης μία θέση ανοικτή.

>> Επαρχία Λεμεσού: Ευθύμιος Δίπλαρος, Ανδρέας Κυπριανού, Ελένη Σταύρου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Φωτεινή Τσιρίδου, Ηρακλής Αγαθοκλέους, Νίκος Σύκας, Μαρίνα Χατζημανώλη, Γιώργος Διογένους, Κλεάνθης Καραμανίδης, Μιχάλης Βασιλείου, Αντώνης Στυλιανού, Ονησίφορος Ιορδάνου και Νίκος Σπύρου. Στο ενδεχόμενο που τελικά στηθούν κάλπες θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι εξαιρούνται ο Ευθύμιος Δίπλαρος ως αντιπρόεδρος του κόμματος καθώς επίσης και ο Νίκος Σπύρος ως νέος, ενώ δικαίωμα συμμετοχής ως ποσόστωση έχουν και οι τρεις γυναίκες του ψηφοδελτίου. Η ποσόστωση διευκρινίζεται ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1/3 των θέσεων του ψηφοδελτίου. 

>> Επαρχία Λάρνακας: Αννίτα Δημητρίου, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Ανδρέας Ταουξιής, Άννα Κοσμά, Παντελής Ποιητής και Μάκης Γεωργίου

>> Επαρχία Αμμοχώστου: Κυριάκος Χατζηγιάννης, Ονούφριος Κουλλάς, Γιώργος Κάρουλλας, Νίκος Γεωργίου, Νίκος Συμεού, Κλεάνθης Κουτσόφτας, Παναγιώτης Τρισόκκας, και Γιώργος Λυσανδρίτης και πιθανότατα ως αριστίνδην ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιοι άλλοι θα είναι αριστίνδην ή συνεργαζόμενοι. Απομένουν ακόμα δύο θέσεις κενές στις οποίες ενδέχεται να είναι αριστίνδην

>> Επαρχία Πάφου: Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, Λίνος Τσοκκάς, Γιώργος Δημητριάδης και Χαράλαμπος Πάζαρος.

>> Επαρχία Κερύνειας: Μάριος Μαυρίδης, Μαριέλλα Αριστείδου και Ρίτα Σούπερμαν ως αριστίνδην.

ΑΚΕΛ

Στο κόμμα της Αριστεράς οι κάλπες στις επαρχιακές επιτροπές για τους εν δυνάμει υποψήφιους του κόμματος θα στηθούν τελικά στις 3 Φεβρουαρίου και η επικύρωση των αποτελεσμάτων στην Κεντρική Επιτροπή στις 6 Φεβρουαρίου. Μια βδομάδα δηλαδή αργότερα και αυτό λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν το όνομα του Χρίστου Χριστόφια να επανέρχεται για την επαρχία Κερύνειας στο πλαίσιο σφαιρικής απόφασης όπως τελικά διεκδικήσουν έδρα στη νέα Βουλή, στελέχη σε συγκεκριμένες θέσεις όπως και οι επαρχιακοί γραμματείς. Με βάση αυτό το δεδομένο δεν θα είναι υποψήφια η σύζυγος του Χρ. Χριστόφια, Μαρίνα Σάββα, διευθύντρια του γραφείου του γγ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, το όνομα της οποίας προτάθηκε στις κομματικές ομάδες βάσης. Για την επαρχία Κερύνειας ακούγεται έντονα και το όνομα του πρώην βουλευτή του κόμματος Πάμπου Παπαγεωργίου. Δεδομένη θεωρείται επίσης η υποψηφιότητα της Ελένης Μαύρου. Σε αυτό το σενάριο, θα πρόκειται για ένα μεγάλο ντέρμπι για την έδρα της Κερύνειας μεταξύ των τριών.  

Πληροφορίες επίσης φέρουν τον δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη να έχει προταθεί για το ψηφοδέλτιο Αμμοχώστου όμως δεν έχει αποδεχθεί. Επανήλθε και το όνομα της δημοσιογράφου Ελίτας Μιχαηλίδου χωρίς ωστόσο να προχωρεί το θέμα. Οσον αφορά την ακαδημαϊκό Θεανώ Καλαβανά το όνομα της οποίας έπαιζε ως πιθανής υποψήφιας για το ΑΚΕΛ, θα είναι τελικά στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ονόματα τα δεδομένα έχουν ως εξής:

>> Λευκωσία: Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κόμματος. Υποψήφιοι επίσης θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου. Θέση θα επαναδιεκδικήσουν επίσης οι Άριστος Δαμιανού και Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Και ο γγ της Επαρχιακής Λευκωσίας- Κερύνειας, Χρίστος Χριστοφίδης θα είναι στο ψηφοδέλτιο, όπως επίσης και οι Λεόντιος Φιλοθέου και Χάρης Πολυκάρπου. Ακούστηκαν επίσης τα ονόματα της ηθοποιού Πόπης Αβραάμ, του δημοσιογράφου Ρολάνδου Σκέττου και του γγ της ΕΔΟΝ Σεβήρου Κούλα.

>> Λεμεσός: Σίγουροι θεωρούνται οι τρεις βουλευτές του κόμματος, Γιώργος Γεωργίου, Κώστας Κώστα και Άντρος Καυκαλιάς. Απ’ εκεί και πέρα ακούγονται τα ονόματα του πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη, της δικηγόρου Αργεντούλας Ιωάννου, του Αυξέντη Ζεμενίδη, καθώς επίσης και των Μαρίνας Νικολάου, Πέτρου Κλεάνθους, Λοΐζου Μαυρουδή, Απόστολου Ψαρά, Γιούλιας Κομνημού, Πέτρου Γιάννακα και Κάρλας Φούτη. 

>> Αμμόχωστος: Αναμένεται ότι θα επαναδιεκδικήσουν ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος και ο Γιαννάκης Γαβριήλ, ενώ αναμένεται ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο και ο Χρύσανθος Ζαννέτος, επαρχιακός του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και γιος του Βενιζέλου Ζαννέτου. Ακούγονται επίσης τα ονόματα της δημοσιογράφου και παρουσιάστριας του ΡΙΚ Γιάννας Ιακώβου, των Πάμπου Χρυσοστόμου, Σπύρου Βασιλείου, Αντρέα Κουννή, Γεωργίας Τσαλακού, Κώστα Κωνσταντίνου καθώς και του Γιώργου Κουκουμά, γιού της βουλευτού Σκεύης Κουκουμά.

>> Λάρνακα: Η Ευανθία Σάββα και ο Ανδρέας Πασιουρτίδης θα είναι εκτός απροόπτου οι δύο του ψηφοδελτίου. Απ’ εκεί και πέρα ακούγονται τα ονόματα του Κύπρου Ανδρονίκου, του Αλέξη Αλέκου γιου του Χρήστου Αλέκου, του Γιώργου Στυλιανού αλλά και του παλαίμαχου πόδοσφαιριστή Πανίκου Ξιούρουππα.

>> Πάφος: Ακούγονται τα ονόματα των γιατρών Κώστα Μαυρομμάτη και Άγι Γεωργιάδη, καθώς και του δημοτικού συμβούλου Κώστα Δίπλαρου και της δημοσιογράφου Μαρίας Παπαλαζάρου Φράγκου.

>> Κερύνεια:  Η Ελένη Μαύρου με τον Πάμπο Παπαγεωργίου είναι σχεδόν οι δύο σίγουροι ενώ την τριάδα αναμένεται να συμπληρώσει τελικά ο Χρίστος Χριστόφιας. 

Δυναμικά οι Οικολόγοι με Αλεξάνδρα, Θεανώ και Μέλανη 

Στο τελικό στάδιο μπαίνουν οι διεργασίες στο Κίνημα Οικολόγων όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου. Το όνομα της πρώην υπεύθυνης του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρας Ατταλίδου, της ακαδημαϊκού Θεανώς Καλαβανά και της ηθοποιού Μέλανης Στέλιου, να φιγουράρουν στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος, η πρώτη στη Λευκωσία,  η δεύτερη στην Αμμόχωστο και η τρίτη στη Λεμεσό. Δεδομένη επίσης είναι η υποψηφιότητα του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου προέδρου του κινήματος, της αναπληρώτριας προέδρου Έφης Ξάνθου, και του Άδωνη Γιάγκου. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του Νίκου Παυλίδη, Αλεξίας Σακαδάκη, Μαρίας Κολά και Σταύρου Αλαμπρίτη για τη Λευκωσία. Όσον αφορά τη Λεμεσό ακούγονται οι Ανδρέας Ευλαβής, Κυριάκος Κουρρής, στη Λάρνακα Νίκος Αυξεντίου και Λούκας Στυλιανού, ενώ στην Πάφο ο Ορέστης Μάτσας. 

Πηγή:philenews

Comments(0)

Log in to comment