Λάρνακα: Προβληματισμοί για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό


June 30, 2020

Σε συνεδρία της Καθοδηγητικής Επιτροπής, που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εξετάστηκε η πρόοδος των εξελίξεων σε σχέση με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαϊκών προϊόντων και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό.

Συγκεκριμένα η συνεδρία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο Δήμος Λάρνακας, για τα υγρά καύσιμα, τρείς εταιρείες δραστηριοποιούνται πλέον εξολοκλήρου στο Βασιλικό και ξεκίνησαν τις διαδικασίες εξασφάλισης αδειών κατεδάφισης των εγκαταστάσεων τους στη Λάρνακα. Η τέταρτη εταιρεία έχει ολοκληρώσει τις νέες της εγκαταστάσεις και αναμένεται αυτή την βδομάδα η άφιξη του πρώτου πλοίου που θα μεταφέρει υγρά καύσιμα για τη διεξαγωγή ελέγχων των δεξαμενών, οπόταν και αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2020 να αρχίσει σταδιακά η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, ένα άλλο σημαντικό και θετικό γεγονός παρά τη μεγάλη καθυστέρηση από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα αφορά την έκδοση των Αδειών Οικοδομής για τις νέες εγκαταστάσεις υγραερίου στο Βασιλικό. «Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον Έπαρχο Λάρνακας προσωπικά καθώς και στο προσωπικό του Γραφείου του για την άμεση ανταπόκριση τους στην έκδοση των αδειών αμέσως με την παραλαβή των απαραίτητων στοιχείων», αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου, ενώ σημειώνει ότι η Κοινοπραξία των τριών εταιρειών ξεκίνησε αμέσως τις κατασκευαστικές εργασίες και ο Δήμος Λάρνακας ζήτησε να ενημερωθεί το συντομότερο για τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου.

Προβληματισμό στο Δήμο προκαλεί η νέα απαίτηση της άλλης εταιρείας ότι για να ξεκινήσει τα κατασκευαστικά έργα θα πρέπει να προηγηθεί η επίλυση του θέματος που εκκρεμεί για το σημείο εκφόρτωσης των πλοίων που θα μεταφέρουν το υγραέριο. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι συμφωνήθηκε μία διαδικασία για εξεύρεση λύσης με τελικό ορίζοντα την 7η Ιουλίου 2020 οπόταν και θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για συζήτηση του θέματος. «Ως Δήμος απαιτούμε την οριστική επίλυση του προβλήματος και αναμένουμε ότι στη συνεδρία θα ανακοινωθεί η λύση που θα είναι αποδεκτή τόσο από τις Εταιρείες όσο και από την Αρχή Λιμένων Κύπρου. Σε περίπτωση που θα εξακολουθούν να υφίστανται εκκρεμότητες, ανάλογη θα είναι και η δική μας αντίδραση», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ο Δήμος.

Σημειώνεται επίσης και ένα άλλο στοιχείο που εγείρει την ανησυχία του Δήμου: «Ένα άλλο σημείο που μας ανησυχεί είναι η στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα μετακίνησης της ασφάλτου, τόσο από μέρους των Κρατικών Υπηρεσιών, όσο και από μέρους των Εταιρειών που επέδειξαν ενδιαφέρον για ανέγερση αντίστοιχων εγκαταστάσεων στη περιοχή Βασιλικού».

«Ως τελικό συμπέρασμα κρίνουμε ότι πέραν της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στις 7 Ιουλίου 2020, είναι επιτακτική η ανάγκη για σύγκλιση της Διυπουργικής Επιτροπής για επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων. Οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα του Δήμου Λάρνακας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: https://www.aftodioikisi.com.cy/

Comments(0)

Log in to comment