Περιζήτητοι οι νέοι αστυνομικοί εντός του 2020


June 30, 2020
Το άνοιγμα 200 νέων θέσεων στην Αστυνομία ζήτησε από τη Βουλή ο μέχρι χθες υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν κενά που υπάρχουν και σχετίζονται με την ασφάλεια της Δημοκρατίας.

 

Μετά το «όχι» που εισέπραξε από την Επιτροπή Νομικών για την άμεση πρόσληψη 200 συμβασιούχων αστυνομικών για δύο χρόνια για αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, ο κ. Σαββίδης επανήλθε, αυτή τη φορά ζητώντας το ξεπάγωμα 200 θέσεων για πρόσληψη κανονικών αστυνομικών. Κι αυτό ως μια ύστατη προσπάθεια να μη μείνει η Αστυνομία με μειωμένο προσωπικό για πολλά χρόνια, κάτι που θα είχε πολύπλευρες επιπτώσεις.
Ήδη, ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, είχε αναφέρει πρόσφατα ότι οι κενές θέσεις στην Αστυνομία από αφυπηρετήσεις ανέρχονται στις 700, ενώ ανέβασε τις ανάγκες λόγω των αυξημένων καθηκόντων της στους 1.300 αστυνομικούς, αριθμός αρκετά μεγάλος για ένα Σώμα που διαθέτει πέραν των πέντε χιλιάδων αστυνομικών. 

Αν η Βουλή ανάψει το πράσινο φως για τις 200 νέες θέσεις στην Αστυνομία, τότε οι κενές που θα προκηρυχθούν θα ξεπερνούν τις 300, αφού υπάρχουν άλλες 100 και πλέον θέσεις που θα παραμείνουν άδειες από διαδικασία που ξεκίνησε από πέρσι και ακόμα να συμπληρωθεί, επειδή διακόπηκε λόγω του ολικού κλεισίματος συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ως γνωστόν, πέρσι προκηρύχθηκαν 250 θέσεις στην Αστυνομία και μετά από γραπτές εξετάσεις και άλλες διαδικασίες, αναμένεται ότι τελικά θα προσληφθούν γύρω στους 130 αστυνομικούς. 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους να ζητηθεί το ξεπάγωμα άλλων 200 κενών θέσεων αστυνομικών για να προωθηθεί η πλήρωσή τους το 2021.
Όπως αναφέρθηκε σχετικά στον «Φ», μετά την απόφαση για επιτήρηση της πράσινης γραμμής αλλά και για έλεγχο της εφαρμογής των διαταγμάτων περί λοιμοκάθαρσης, οι ανάγκες της Αστυνομίας έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ενώ παράλληλα και τα τμήματα που ασχολούνται με την πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος χρειάζονται ενίσχυση. 
Παράλληλα, άμεσης ενίσχυσης πρέπει να τύχει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό και αν δεν ήταν και οι εποχικοί αυτό το διάστημα, θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. 
 
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, το 2020 και τον επόμενο χρόνο η Αστυνομία θα ζητήσει πάνω από 500 νέους αστυνομικούς με το ενδιαφέρον να μην είναι τόσο έντονο όσο τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των δύσκολων διαδικασιών που έχουν θεσπισθεί.

Comments(0)

Log in to comment