Τα τέσσερα σενάρια για τη νέα σχολική χρονιά


August 06, 2020

Μπορεί οι σχεδιασμοί στο Υπουργείο Παιδείας να τρέχουν όσον αφορά την ψηφιακή τεχνολογία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σε περίπτωση που χρειαστεί να εφαρμοστεί και τη νέα σχολική χρονιά, ωστόσο τέσσερα είναι τα σενάρια που υπάρχουν ενώπιον των αρμοδίων.

Σενάρια, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από τα υγειονομικά δεδομένα που θα υπάρχουν περί τα τέλη του μήνα, δηλαδή μερικές μόνο μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία επιστροφής των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στα σχολεία.

Τα τέσσερα σενάρια, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» από το Υπουργείο Παιδείας είναι: α) επιστροφή για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές στα θρανία, β) επιστροφή για τους μισούς μαθητές κι εκ περιτροπής φοίτηση όπως ίσχυσε την περασμένη σχολική χρονιά, γ) επιστροφή για περισσότερους από τους μισούς μαθητές χωρίς όμως ο αριθμός να φτάνει τον συνολικό αριθμό μαθητών ανά Τμήμα και δ) κανένας δεν επιστρέφει.

Όπως αναφέρθηκε στον «Φ», το τέταρτο σενάριο είναι κάτι που απεύχονται όλοι, καθώς εάν χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή σημαίνει ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό θα είναι πολύ δύσκολη.

Το πρώτο, πάλι, σενάριο μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο καθώς ακόμα και μπροστά στα ιδανικά υγειονομικά δεδομένα θα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Το δεύτερο σενάριο δοκιμάστηκε τον περασμένο Μάιο και παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν φαίνεται να ικανοποιεί τους αρμόδιους, ενώ το τρίτο σενάριο εξετάζεται ζεστά από το υπουργείο. Κι αυτό διότι, ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα/τάξη, δεν είχε να κάνει με το μισό του συνολικού αριθμού αλλά με το εμβαδόν της αίθουσας σε συνάρτηση με τις απαιτούμενες αποστάσεις στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που δόθηκαν από τους επιστήμονες και το Υπουργείο Υγείας.

Με αυτά λοιπόν, τα δεδομένα, ο αριθμός «12» (όσοι ήταν δηλαδή οι μισοί μαθητές ανά τάξη) ενδέχεται να αυξηθεί – περίπου 15 ή 17 – εκεί και όπου το επιτρέπουν τα τετραγωνικά των σχολικών αιθουσών.

Πάντως, στο Υπουργείο Παιδείας δηλώνουν έτοιμοι να εφαρμόσουν κάθε σενάριο που ενδεχομένως προκύψει, στη βάση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων ασφάλειας και υγείας που υπάρχουν και εάν κριθεί αναγκαίο, θα διαμορφωθούν και επικαιροποιηθούν. 

Πηγή: https://www.philenews.com/  

Comments(0)

Log in to comment